Investování online je za pandemie na vzestupu – jak na to?

Za poslední roky zaznamenali provozovatelé online investičních platforem rapidní nárůst zájemců o využívání jejich služeb. Pandemie Covidu 19 je klíčovým faktorem, který ovlivnil chování amatérských investorů. Jak dnešní doba nahrává investicím z domova a jak se do tohoto trendu zapojit a zaznamenat při investování úspěch?

Investování není nic složitého a lze začít klidně s pár stovkami korun. Každý, kdo bude investovat rozumně a konzistentně, pak má šanci stát se rentiérem.

Proč stoupá zájem o investování

Jak bylo uvedeno výše, hlavním důvodem zvýšeného zájmu o investice je pandemická krize. Jaké konkrétní aspekty mají vliv na chování investorů?

  1. spousta volného časuhome office práce a omezení kulturních a společenských akcií způsobuje, že lidé tráví značnou část svého času doma a hledají nové činnosti, kterým by se mohli věnovat
  2. nahromaděné prostředky – vlivem pandemie lidé méně utrácí peníze, jelikož v podstatě není kde
  3. růst akciových trhů – motivace k investování a nákupu akcií
  4. pokles úrokových sazeb – peníze na běžných spořících účet se příliš výhodně nezhodnotí
  5. růst inflace – lidé cítí potřebu ochránit své finanční prostředky

Právě kombinace rostoucí inflace a poklesu úrokových sazeb zapříčiňuje, že peníze vložené na spořicí účty či do podobných finančních nástrojů nenabývají na hodnotě. Mnoho lidí přemýšlí, jak se stát rentiérem, a dochází k rozhodnutí, že je na čase investovat do méně konzervativních instrumentů, jako jsou například akcie.

TIP: Jak zjistit, ke komu se práce investovat hodí a mít tak dobře placenou práci?

Jak začít investovat

Investování není ničím komplikovaným. Vše lze zajistit pohodlně online a je to způsob, jak vydělávat na internetu a z domova. Jediné, co je zapotřebí, je počítač (nebo i mobil) s připojením k internetu a potom samozřejmě nějaký investiční kapitál.

Investovat se dá i s několika stovkami korun, avšak aby měly investice nějaký smysl, je výhodnější se pohybovat alespoň v řádu tisíců. Vhodnou strategií je investovat pravidelně – například jednou měsíčně.

Člověk by měl vždy mít na paměti, že investování je riskantní činnost, při které hrozí ztráta finančních prostředků. Proto je zásadní pracovat pouze s tak velkým kapitálem, jehož ztrátu si investor může eventuelně dovolit.

Investiční experti doporučují diverzifikovat investiční portfolio. Portfolio lze chápat jakou soubor všech investic a diverzifikace znamená, že se v tomto souboru nacházejí různé druhy aktiv. Když se člověk rozhoduje, do čeho investovat, je například dobré mít část peněz v bezpečnějších investicích (podílové fondy, termínované vklady) a část v těch, které mají větší potenciál výnosu (akcie, kryptoměny).

Inflace v Evropské unii je nejvýše za posledních dvacet let.

Do čeho investovat

Konkrétní postup investování se liší v závislosti na tom, jaké aktivum si investor vybere. Zde jsou ve stručnosti uvedeny ty nejpopulárnější cíle investorů. Podrobné informace o investičních instrumentech jsou uvedeny na portálu Vpenize.cz.

  • akcie – akcie jsou u amatérských investorů čím dál oblíbenější. Investuje se do nich prostřednictvím platformy online brokera. U některých akciových titulů se také vyplácejí dividendy.
  • kryptoměny – kryptoměny jsou považovány za riskantní investice, avšak mohou přinést velmi vysoké zhodnocení peněz. Kryptoměny se nakupují například na specializovaných burzách. Kryptoměny lze získávat také těžbou kryptoměn
  • ETF fondy – burzovně obchodované fondy v sobě obsahují různé akciové tituly a svým výběrem většinou kopírují některý ze zavedených burzovních indexů, například index S&P 500. Investuje se do nich skrze online brokera podobně jako u akcií
  • podílové fondy – u podílových fondů se narozdíl od ETF fondů platí různé poplatky. Investuje se do nich prostřednictvím banky.
  • dluhopisy – koupí korporátního dluhopisu se investor stává věřitelem dané firmy. Mimoto existují i dluhopisy státní. Ty jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších a nejstabilnějších investic.

Investování je bezesporu jednou z nejrozumnějších věcí, které může člověk se svými penězi udělat. Prostředky ležící na účtě pouze ztrácejí hodnotu kvůli stále rostoucí inflaci, a proto je potřeba podniknout kroky k jejich ochraně a zhodnocení.

Existuje mnoho platforem, které mohou investoři využít. Pro začátečníky se skvěle hodí Portu Gallery, pokročilejší investoři pak ocení OpPORTUnity. Vše důležité o investiční platformě Portu je uvedeno v Portu recenzi.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang