Jak investovat do Bitcoinu?

Bitcoin, nejznámější kryptoměna, je pro mnohé začátečníky fascinující, ale i zároveň zrádná. Jeho cena může být jako horská dráha, což přináší možnosti, ale i rizika. Na co si dát jako začátečník pozor?

Při investování do Bitcoinu je důležité pochopit několik klíčových pojmů a vyvarovat se častých chyb, které mohou nastat při rychlých změnách cen. Pokud s investováním teprve koketujete, nebo jste začátečníci, existuje pár věcí, které byste si měli pořádně promyslet. 

Investiční plán

Než začnete investovat, stanovte si své cíle, toleranci k riziku a strategii, kterou budete dodržovat bez ohledu na to, jak se trh chová. Pokud jste si svůj plán stanovili, dodržujte ho a nedělejte rozhodnutí na základě emocí.

Jak na to? 

Určete částku, kterou jste ochotni investovat do Bitcoinu. Může to být třeba 1000 Kč měsíčně, po dobu deseti let. Nicméně by to měla být taková suma, která vám v rozpočtu nebude nijak chybět. 

Zaměřte se na dlouhodobý výhled a nijak extrémně neřešte krátkodobé výkyvy cen. Držte se své investiční strategie i v dobách turbulence na trhu. Bitcoin je velmi volatilní, takže uvidíte, jak vaše peníze reagují na aktuální kurz. Nezapomeňte ale, že vás při tomto investičním plánu nezajímá, jaký má kurz Bitcoin nyní, ale jaký jej bude mít za deset let. 

Co když bude cena Bitcoinu klesat? 

Pokud sledujete dlouhodobý vývoj Bitcoinu, zjistíte, že i přes krátkodobé výkyvy má tato kryptoměna tendenci dlouhodobě růst. To znamená, že i když může dojít k dramatickým poklesům v krátkodobém horizontu, dlouhodobě se může cena Bitcoinu zvyšovat.

Existuje několik důvodů, proč není nutné panikařit při krátkodobých poklesech cen:

Dlouhodobý trend růstu: Historická data ukazují, že cena Bitcoinu může mít dlouhodobě stoupající trend. I když došlo k dramatickým poklesům, cena Bitcoinu v průběhu času zotavila a dosáhla nových maxim.

Příčiny krátkodobých poklesů:

Spekulativní aktivity, kdy investoři sází na krátkodobé změny cen, mohou vyvolat rychlé a náhlé pohyby na trhu. Spekulanti mohou být motivováni krátkodobými zisky a nebrat v úvahu fundamentální hodnotu Bitcoinu.

Technické analýzy a obchodní strategie mohou také ovlivnit pohyby cen Bitcoinu. Například technické ukazatele, trendové čáry nebo obchodní vzorce mohou mít vliv na rozhodování investorů o nákupu nebo prodeji Bitcoinu.

Nálada a sentiment investorů mohou také hrát klíčovou roli v krátkodobých pohybech cen. Pokud je sentiment trhu pesimistický, může to vést k masivnímu prodeji a poklesu cen, i když fundamentální indikátory mohou být stabilní.

Novinky a události v kryptoměnovém prostředí, jako jsou regulace vlád, hacky burz, změny v legislativě nebo zprávy o bezpečnostních problémech, mohou mít vliv na náladu investorů a vyvolat rychlé pohyby cen.

Důvěra v investiční plán: Pokud máte pevný a dobře promyšlený investiční plán, který se zaměřuje na dlouhodobý výhled, není důvod odchýlit se od něj kvůli krátkodobým změnám cen. Důvěřujte svému plánu a zůstaňte věrní svým cílům.

Někteří investoři vidí krátkodobé poklesy cen jako příležitost k nákupu Bitcoinu za nižší cenu. Pokud máte dostatečnou likviditu a jste ochotni přidat další prostředky do investic, může krátkodobý pokles být příležitostí k dalšímu, levnějšímu nákupu.

V konečném důsledku je nutné si uvědomit, že investice do Bitcoinu, stejně do jakékoli jiné investice, je spojeno s určitým rizikem. Je však důležité mít trpělivost, disciplínu a důvěru ve svůj dlouhodobý investiční plán. Panikaření a reakce na krátkodobé výkyvy mohou vést k emocionálním rozhodnutím, která mohou mít negativní dopad na vaše investice.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang