Halving Bitcoinu – co to je a kdy nastane nejbližší?

Setkali jste se někdy s termínem „halving Bitcoinu“? Pokud vás zajímá, co to je, jste na správném místě. Dozvíte se, jak může ovlivnit vaše finanční investice a kdy přijde nejbližší halving. Prozradíme vám, že to bude docela brzy.

Co je Bitcoin?

Bitcoin je nejznámější kryptoměnou na světě.  Bitcoin je průkopníkem celého trhu kryptoměn. Slyšeli o něm dokonce i lidé, kteří nemají v plánu investovat a nikdy neprováděli platby pomocí této měny. Jeho vznik vedl k vytvoření zcela nové třídy aktiv, která umožňuje dosáhnout vysokých zisků. Kryptoměny umožnily investorům opustit tradiční aktiva, čímž vznikla alternativa k celosvětovému finančnímu systému.

Kdy přijde halving Bitcoinu?

Odborníci očekávají, že nejbližší halving nastane v roce 2024. Předchozí tři se uskutečnily v letech 2012, 2016 a 2020. Je tedy zřejmé, že s halvingem máme co do činění každé 4 roky. V praxi vždy došlo k dělení po vytěžení 210 000 bloků. Stojí za zmínku, že těžaři vytěžují kryptoměnu ve speciálních blocích. Co jsou to bloky? Transakce s bitcoiny jsou seskupeny do speciálních struktur nazývaných bloky. Každý z nich je jako nádoba, která uchovává soubor transakcí.

Možná jste slyšeli, že nejbližší halving se uskuteční až ke konci roku 2024. Předchozí se odehrál 11. května 2020. Toho dne došlo ke snížení odměny z 12,5 na 6,25 bitcoinu. Jak si lze snadno představit – po dalším halvingu bude hodnota odměny 3,125.

Je halving Bitcoinu nutný?

Půlení bitcoinu ovlivňuje jeho hodnotu. Proč? Omezování nových bitcoinů přidaných do sítě má za cíl kontrolovat jejich hodnotu. Dokonce ani digitální měny nelze množit donekonečna.

Dělení Bitcoinu ovlivňuje to, jak k němu lidé přistupují. Když je jeho hodnota vysoká, přitahuje to investory, kteří plánují zvýšit své bohatství. Když klesne počet dostupných bitcoinů, pomáhá to udržet stabilní cenu. Pro lidi, kteří chtějí Bitcoin používat jako platbu, je to výhodné, protože cena nebude prudce stoupat.

Bude těžba Bitcoinu stále zisková po halvingu?

Část menších hráčů může být nucena ukončit těžební činnost (nebo alespoň používat silnější hardware).

V současnosti většinu těžby Bitcoinu provádějí giganti jako Bitmain, čínská společnost, která v roce 2018 dosáhla hodnoty 12 miliard USD. Bitmain těží bloky pomocí tisíců specializovaných těžebních strojů. Ty jsou mnohem efektivnější než zařízení používaná studenty nebo jinými fyzickými osobami.

Zájem o těžbu Bitcoinu za nižší sazbu určitě nechybí, ale v důsledku halvingu by se trh mohl stát více decentralizovaným. Je také možné, že se objeví nové a efektivnější metody těžby BTC, které umožní vstup menším hráčům do hry.

Je také možné, že cena Bitcoinu vzroste natolik, že těžba bude stále výnosná za současných nákladů a v důsledku se situace na trhu těžby BTC významně nezmění.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang