10 překvapivých faktů, které změní váš pohled na bitcoin

Bitcoin je již natolik zakořeněný v našich životech, že je těžké si představit svět před příchodem kryptoměn. A přestože ne každý přesně chápe, jak funguje ekosystém blockchainu nebo jak se počítá blok mincí, téma „bubliny“ už dávno není na pořadu dne. A některá fakta o první a nejdůležitější kryptoměně ji mohou obrátit naruby i těm, kteří se v digitálních technologiích i ekonomice poměrně dobře orientují.

Autora bitcoinu nikdo nezná 

Ve světě, kde se zdá být každý pod pokličkou a každá online transakce táhne svou digitální stopu, stále není jasné, kdo přesně jeden z nejglobálnějších ekonomických projektů v historii vytvořil. Satoshi Nakamoto je pouze pseudonym, pod kterým autor prvního blockchainového kódu zveřejnil své myšlenky na internetu. Ve skutečnosti existují lidé s tímto jménem, ale žádný z nich, jak prokázali všudypřítomní novináři, nemá s kryptoměnou nic společného.

Existuje teorie, že za tímto jménem stojí Nick Szabo. Tento výzkumník v oblasti kryptografie a počítačových věd vyučuje na Washingtonské univerzitě a pravidelně publikuje ve vědeckých časopisech. Většina jeho témat se zaměřuje právě na kryptoměny a kryptoměny. Tuto verzi propaguje americký novinář. Sky Gray analyzoval vědecké práce a slogan obecně a je ochoten odpřísáhnout, že právě Nick Sabo je legendární a tajemný Satoshi Nakamoto.

Stejně populární je i myšlenka, že nejde o jedinou osobu, ale o celý výzkumný tým, jehož součástí jsou i bývalí studenti jedné americké univerzity. Konkrétní jména však v tomto případě zatím nikdo neuvedl.

Další verzí, která se rovněž diskutuje na internetu, je myšlenka, že bitcoin a jeho vývoj je spojen s „hlubokým státem“. Někteří badatelé předpokládají, že bitcoin jako alternativu ke ztrátě role dolaru ve světě si objednali nějací Rothschildové nebo Soros, aby po nové ekonomické krizi znovu převzali otěže a ocitli se na vrcholu ekonomické pyramidy. A v tomto případě lze stabilitu kryptoměn jednoznačně podcenit.

Bitcoin je starý pouhých 13 let 

Rychlost, jakou se vyvíjejí moderní technologie, je obrovská. A právě bitcoin je jedním z důkazů této skutečnosti. Je to teprve 13 let, co byla provedena první bitcoinová blockchainová transakce. Tuto transakci provedl první vývojář kódu a poslal mince jednomu ze tří nadšenců.

Jak již bylo řečeno, bitcoin má hned dvoje narozeniny. Za první z nich se považuje 31. říjen. Je to datum, kdy Satoshi Nakamoto v populárně-naučném časopise zveřejnil svůj vývojový kód a zdůvodnění přechodu na nezávislou decentralizovanou měnu. Druhými narozeninami je 22. květen. Říká se mu také Den bitcoinové pizzy. V tento den v roce 2010 proběhla první transakce nákupu a prodeje reálného zboží za kryptoměny, což otevřelo využití mince v reálné ekonomice.

Je těžké uvěřit, že o pouhých 13 let později jsou kryptoměny, kterých je nyní více než 150, přijímány nejen v internetových obchodech, ale také v kavárnách nebo obchodech s potravinami. Terminály a bankomaty mohou okamžitě vydat ekvivalent krypto mince v reálných penězích a kasina nebo poskytovatelé Kajot casino přijímají bitcoin jako běžný platební prostředek. Oficiální bitcoinová peněženka je jedním z nejoblíbenějších programů na světě. Tuto rychlost šíření lze považovat za unikátní – žádná inovace v oblasti financí, která patří k těm nejkonzervativnějším, se dosud tak rychle neuchytila a nerozšířila.

Bitcoin je oficiální měnou Salvadoru 

Za pouhých 13 let dokázal bitcoin zdánlivě nemožné. Ze stádia nedůvěry a řečí o brzkém krachu projektu se dostal na oficiální úroveň. Většina velkých ekonomik již tuto kryptoměnu vnímá jako rezervní jednotku. A pokud někdo říká, že tyto procesy neprobíhají dostatečně rychle, je třeba připomenout rychlost zavádění jakéhokoli jiného platebního prostředku. Trvalo desítky let, než si občané zvykli na plastové karty nebo bankovní převody, a v tomto případě nešlo o převod na jinou měnu, ale pouze o zúčtování ve stejných korunách nebo dolarech. V případě kryptoměny hovoříme o zcela jiném aktivu s vlastním algoritmem, hodnotou a principem tvorby ceny. Je bláhové očekávat, že oficiální vládní kruhy budou během několika let riskovat dobře zavedené hospodářství a pověst v očích občanů.

Zároveň existují země, které oficiálně povolily oběh bitcoinu, a jediná, která z něj dokonce udělala oficiální státní měnu. Je to Salvador. Až do roku 2001 měla tato země vlastní měnu, salvadorský kolón. Později byl nahrazen americkým dolarem. V roce 2021 se však salvadorská vláda rozhodla učinit bitcoin svou státní měnou. Od té doby je možné platit kryptoměnovou peněženkou v jakémkoli obchodě v zemi nebo dostávat mince jako výplatu.

Kryptoměny lze použít k vydělávání peněz bez práce 

Pro mnoho držitelů jsou kryptoměny jen zábavou nebo holdem módnímu trendu. Na bitcoinech je však možné vydělávat. Existuje několik možností, jak aktivně vydělávat:

  • Těžba – těžení bloků bitcoinů a získávání provize za tuto činnost;
  • Investování do bitcoinů – nákup a prodej se stálým růstem ceny;
  • Obchodování – vydělávání na skokovém zvýšení volatilního kurzu měny, vydělávání na pákovém efektu.

Existují i méně zřejmé způsoby, jak vydělat na vlastnictví bitcoinu. Například mnoho služeb propagujících tuto kryptoměnu poskytuje bonus za registraci bez vkladu nebo transakce v digitálních měnách. Tímto způsobem můžete získat další výhody už jen za to, že máte připsány bitcoiny nebo monero.

Za pasivní způsob, jak vydělat na kryptoměně, lze naopak považovat ty nové, které se objeví při rozdělení bloku. Uživatelé, kteří se setkali se segovitem zdarma, tak získali nové mince. Stejné částky dostali i ti, kteří zachytili vznik Bitcoin Gold a Bitcoin Cash. Nové mince se objevily na příslušných účtech držitelů tokenů mateřské větve zdarma a v poměru k dostupnému množství.

Na nových mincích bylo možné snadněji vydělat. Jsou volatilnější a je u nich větší pravděpodobnost, že půjdou prudce nahoru, i když poté obvykle klesnou. Bitcoin je stabilnější, ale také slibuje růst – samotný systém blockchain to prakticky zaručuje.

Nové bitcoiny brzy dojdou 

Sám vývojář bitcoinového kódu se postaral o to, aby se mince neznehodnocovala. To také spíše naznačuje, že vznik kryptoměn nebyl náhodný a nešlo jen o nápad, jak se vyhnout bankovním poplatkům. Celý algoritmus výpočtu a interakce je až příliš chytře propočítaný:

  • Celkem bude vytěženo 21 000 000 mincí BTC, to je konečné číslo zabudované do algoritmu;
  • Aktuální celková těžba je 19,2 BTC, tj. většina mincí je již v rukou držitelů;
  • každé čtyři roky probíhá tzv. halving, při kterém se provize za výpočet bloku snižuje na polovinu. 

V souladu s tím bude trh, který požaduje stále více mincí, postupně pociťovat nedostatek. Nejprve odejdou někteří těžaři, kteří již nezvládnou složitost výpočtu, poté ti, kteří čekají pouze na první zvýšení ceny, prodají svá aktiva a opustí hru. Postupně bude nárůst počtu mincí minimální, tj. cena poroste.

50 % všech bitcoinů drží 927 držitelů

Tento proces již začal, i když i zde statistika nabízí překvapení. Zatímco číslo 19 milionů bitcoinů je zdánlivě globální, polovinu z nich vlastní méně než tisíc lidí. Většina držitelů má v peněženkách jen několik satoshis a je nepravděpodobné, že by získali více – složitost výpočtu se zvyšuje spolu s nižšími poplatky. Těžbu blockchainu, kterou dříve zvládaly nedokonalé počítače studentů, nyní mohou produkovat pouze speciální zařízení Asiki.

Souběžně s infrastrukturou, která se podílí na samotném bitcoinu, totiž roste i technologický průmysl, který tento segment ekonomiky obsluhuje. Vyrábí se jich velké množství:

  • Asics a grafické karty, na kterých se těží;
  • peněženky pro kryptoměny, zapisovače kódu a vysílače;
  • terminály pro čtení a vypořádání kryptoměn. 

A tyto skutečnosti hrají roli i v celém odvětví – což by měli pochopit ti, kdo bitcoinu předpovídají zánik. Stačí si uvědomit, jak silná je globální ekonomická podpora kryptoměn, abychom zpochybnili riziko jejich pádu.

Někde na skládce leží pevný disk s pěti miliony dolarů

Deficit, který by měl bitcoin spíše dříve než později poslat do stabilního růstu, nezačne jen kvůli nejpropracovanějšímu blockchainovému kódu. Hlavním důvodem, proč se bitcoin dostává z oběhu, je zapomnětlivost samotných majitelů. Z vytěžených mincí je v oběhu a transakcích méně než 20 %. Zbytek je v některých případech navždy ztracen:

  • Mince, které byly v rukou prvních kryptoměnových nadšenců, kteří jim nevěřili nebo se o ně nestarali;
  • žetony ztracené spolu se spálenými a ztracenými pevnými disky nebo úložnými zařízeními;
  • mince ztracené spolu se svými majiteli. 

Na rozdíl od fiat, které z účtů přechází na dědice, tokeny mohou být nenávratně ztraceny. Bitcoin je anonymní, a pokud neznáte heslo k peněžence, nikdy se nedostane do rukou jiné osoby. Po zapomenutí hesla se z chladné peněženky stane nepoužitelná cetka. Právě to se stalo ve Velké Británii. Jeden z držitelů kryptoměn omylem sešrotoval pevný disk obsahující asi 10 000 bitcoinů. Jeho hodnota nyní přesahuje 90 milionů dolarů.

Nejlepší na tom je, že ten, kdo tento pevný disk najde, nedostane nic. Abyste se k peněžence dostali, musíte znát heslo. Kdo tedy bude chtít ztracený pevný disk hledat, bude se muset za poplatek domluvit s jeho skutečným majitelem. Vzhledem k tomu, že se však tyto mince již mnoho let neobjevily, nelze s tím již počítat.

Je také známo, že 1 milion bitcoinů drží jeho zakladatel. Tyto mince se nikde neobjevily a adresa peněženky není známa. Kdyby je chtěl Satoshi Nakamoto vyměnit, způsobilo by to sice kolaps kurzu, ale udělalo by to z něj nejbohatšího člověka na světě.

Současná „pizza sazba“ je více než 90 milionů dolarů

Zisků bitcoinu je mnoho, ale ty největší jsou za námi. Získali je ti, kteří stáli u zrodu projektu. Složitost výpočtu blockchainu se v průběhu jeho historie znásobila. První bitcoiny se daly těžit na jakémkoli počítači – krypto-nadšenci vážně uvažovali o těžbě mince i na televizních set-top boxech, natož na starých procesorech a grafických kartách. Výpočet blockchainu trval několik minut – první držitelé získali desítky tisíc mincí během několika hodin. Ekosystém blockchainu BTC má však několik omezení:

  • zvýšená složitost výpočtu (časová náročnost a náročnost na zařízení);
  • snížené provize (odměny za těžbu blockchainu);
  • prodloužená doba potvrzení v důsledku přetížení sítě.

Důsledky těchto procesů jsou jasně patrné. Za ty 2 pizzy, které byly prodány při prvním nákupu reálné hodnoty za bitcoiny, dal těžař krypto-nadšenec 10 000 mincí a považoval transakci za ziskovou. Nyní má hodnotu 90 milionů dolarů.

Abychom byli spravedliví, příběh o prodeji pizzy za bitcoiny není zcela pravdivý. Samotné pizzy, které dostal programátor Laszlo Hejnitz, byly koupeny za dolary. Hodnota dvou kol byla 25 dolarů a majitelé pizzerie neměli téměř žádnou představu o tom, co jsou bitcoin nebo kryptocoiny. Digitální mince byly převedeny na účet stejného nadšence a ten je použil k zaplacení nákupu. To nic nemění na podstatě věci – výraz „pizza kurz“ se mezi IT profesionály a krypto-nadšenci pevně usadil.

ZhouTonged – kapela, která zpívá pouze o bitcoinu 

V dnešní době je snadné deklarovat zájem o kryptoměny – takové zaměření budí respekt a uznání. Před 5-7 lety však takový koníček vyvolával pouze zmatek. O to originálnější se zdála kreativita dua, které veškerou svou tvorbu věnuje právě bitcoinu. Ačkoli zpočátku byl cover-projekt parodický a předělával známé písně, někteří obdivovatelé ZhouTonged je poslouchají zcela vážně. Duo si sice nezískalo velkou popularitu, ale jejich díla nejsou na filehostingu na posledním místě.

Není možné, aby bitcoin padl 

Nejzajímavějším faktem, o kterém již není pochyb, je udržitelnost bitcoinu jako alternativního zdroje a hodnotového ekvivalentu. Tvrzení, která měla relevanci na počátku myšlenky kryptoměny, už taková nejsou. Ti, kteří předpovídali zánik bitcoinu, prohlašovali:

  • je to nepodložený zdroj, tj. pouhý přízrak nebo nic, takže dříve či později praskne;
  • dříve či později zájem o kryptoměny opadne nebo budou zakázány zákonem a myšlenka zanikne sama;
  • blockchain bude hacknut, stane se vysoce rizikovým, mince budou zlikvidovány, což opět povede ke kolapsu celého systému. 

Dokud měly dvě kola pizzy hodnotu 10 000 bitcoinů, byla tato tvrzení platná. Nápad by totiž mohl zaniknout sám od sebe, jako se to již stalo s šeky nebo poukázkami, a nadšenci s nějakou novou hračkou by sami vývoj odvětví opustili. Dnes už ale bitcoin není přízrakem – je jím vše, co se za něj kupuje. Má přesně takovou hodnotu, jakou jsou za něj ochotni zaplatit – částku v dolarech, která je vyznačena v kurzu libovolné burzy.

Pro ty, kteří nejsou ochotni tato tvrzení přijmout, se můžeme podívat na situaci dolaru. Dolar také není krytý žádným fyzickým ekvivalentem, ani není vázán na zlato či jiné komodity, ale nikdo netvrdí, že se může stát bezcenným – barevný papír má přesně takovou hodnotu, jakou je za něj kdokoli ochoten zaplatit, a banka pouze udržuje kurz.

Bitcoin je udržován zájmem o něj, je volatilnější, ale tento zájem je již poměrně stabilní. Mnoho známých osobností ze showbyznysu, módního průmyslu i z oblasti technologií a ekonomie drží svůj kapitál v kryptoměnách. Stačí jedno slovo těchto influencerů, aby ta či ona mince opět prudce vzrostla. I kdyby na chvíli zájem o bitcoin začal opadat, budou ho živit ti, kteří do něj investovali miliony. To se již stalo Tlonu Muskovi. Nakoupil několik kryptocoinů, řekl to v televizním pořadu a okamžitě vydělal několik dalších milionů – běžní občané začali mince kupovat, protože věřili jeho názoru. Ti, kteří do bitcoinu investovali miliony, ho nenechají znehodnotit. A všechny ostatní aspekty tuto pozici jen posílí. Musíme si přiznat, že při vší volatilitě kurzu na nulu neklesne.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang