Jak ušetřit za elektřinu v kuchyni

Pár tipů na úsporu jsme již publikovali. Nyní si je shrňme a zaměřme se na kuchyň. My se vám dnes pokusíme představit ty méně známé, avšak velice praktické.

Zamyslíte-li se nad energetickou úsporou v kuchyni, jistě vás v první okamžik napadnou především spotřebiče. Výměna postarších a neekonomických zařízení může přinést úspory v řádu několika desítek procent. Pár tipů na úsporu energie jsme již publikovali. Nyní si je shrňme a zaměřme se na kuchyň.

Tím nejtypičtějším představitelem bude určitě chladnička, potažmo mraznička. Její obměna však nemusí být jedinou zárukou úspěchu a pozornost byste měli věnovat i dalšímu nakládání s ní. Potenciální úsporu energie lze totiž snížit ještě o mnohem více.

Úspora elektrické energie u chladničky

V první řadě je to umístění lednice. To by mělo být ideálně na chladnějším místě, které samozřejmě nebude v blízkosti jakéhokoliv zdroje tepla, jako jsou klasické radiátory. Optimální vnější teplota pro chladničku je kolem 20 °C. Jakýkoliv stupeň navíc zvyšuje vaše náklady na energie, které se pohybují od cca 6 % za každý bod v plusu.

Dalším faktorem je určitě zaplněnost lednice. S tímto elementem ostatně kalkulujte již při jejím nákupu. Úspora energie, respektive cena elektřiny bude ponížena, pakliže je chladnička alespoň ze 70% plna. Jestliže do ní umístíte jídla méně, přijde na přetřes nárůst elektrické energie.

Úspory energie se odrazují také na základě vnitřní zvolené teploty. Ta by měla v lednici odpovídat hodnotě +5 °C, naopak v mrazáku ideálně kolem –18 °C. Jakékoliv další teplotní výkyvy se projeví opět na celkové spotřebě.

Dbejte však i na tyto praktické pokyny:

  • Snažte se dveře lednice otevírat pouze na minimálně dlouhou a potřebnou dobu.
  • Vyvarujte se jakékoliv námraze, kterou je třeba odstranit.
  • Úspora energie bude o to větší, pokud v lednici nebudou skladovány teplé potraviny.

Ekonomické mytí nádobí

Cena elektřiny může být mnohem menší, pokud se naučíte šetřit také s teplou vodou, jejíž čtvrtina celkového objemu padne právě do prostor kuchyně. A efektivní využívání teplé vody = značné úspory energie.

I z těchto důvodů je podstatně lepší užívat myčku na nádobí, která je daleko přínosnější, než omývání nádobí pod tekoucí vodou. Oba dva procesy se od sebe mohou lišit v závislosti na množství nádobí hodnotou až 60 %. Stejně tak byste to neměli přehánět s teplotou v myčce nádobí, která by se měla pohybovat kolem 50 °C.

Pakliže disponujete jakoukoliv výhodnou tarifikací elektřiny, nebraňte se samozřejmě ani využívání tohoto spotřebiče v dané hodiny a hlavně v plně obsazené kapacitě.

Elektrická energie v dalších oblastech vaření

Nakonec neopomínejte ani na rychlovarnou desku, kterou je vhodné nahradit jakýkoliv starý sporák nebo obdobné zařízení. Úspory energie přijdou vhod hlavně s indukční deskou, která přináší několik výhod oproti klasické desce.

Již z pohledu vaření, respektive zahřívání pouze dané, kontaktní části nádobí. Pokud navíc zvolíte vaření s poklicí, dopracujete se k velice pozitivním výsledkům – k úspoře až 30 %, stejně, jako je tomu při přípravě pokrmu v tlakovém hrnci.

Budete-li disponovat indukční deskou, nebojte se ji využít i k potřebnému ohřevu vody. Tento provoz je velice rychlý a samozřejmě i ekonomický. V opačném případě použijte rychlovarnou konvici.

Pokud se naučíte aplikovat některé výše uvedené zvyklosti, máte poměrně výraznou jistotu toho, že se cena elektřiny ve vaší domácnosti může ročně snížit až o několik set korun. Úspora elektrické energie, která je zcela bezpracná a plně ve vaší moci.

 Copyright © 2023 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang