Jak ušetřit za elektřinu v kuchyni

Pár tipů na úsporu jsme již publikovali. Nyní si je shrňme a zaměřme se na kuchyň. My se vám dnes pokusíme představit ty méně známé, avšak velice praktické.
Zamyslíte-li se nad energetickou úsporou v kuchyni, jistě vás v první okamžik napadnou především spotřebiče. Výměna postarších a neekonomických zařízení může přinést úspory v řádu několika desítek procent. Pár tipů na úsporu energie jsme již publikovali. Nyní si je shrňme a zaměřme se na kuchyň.
Jak ušetřit za elektřinu v kuchyni 1. Využívejte ve vaší kuchyni úsporné světelné zdroje (žárovky). 2. Zkontrolujte, zda v případě, že máte elektrickou troubu, už je stará nebo vybavená úspornějším systémem. 3. Nezapomeňte vypínat spotřebiče, když je nepoužíváte. Pokud je to možné, zapněte režim „spánek“. 4. Vyberte si elektrické spotřebiče, které splňují nároky na účinnost spotřeby energie dle EU. 5. Zařiďte také domácí elektrickou rozvodnu, abyste jednou pro vždy zajistili, že se energie nezbytečně neztrácí. 6. Při vaření myslete na úsporu energie a používejte co nejméně lehkých pánví nebo nádobí. 7. Pokud jde o lednice a mrazničky, vypněte je vždy, když nejsou v provozu. Pravidelně čištěte kondenzátory a kontrola teplota. 8. Uvědomte si, že některé nádobí je vyrobeno tak, aby bylo potřeba méně energie k vaření jídla.
Tím nejtypičtějším představitelem bude určitě chladnička, potažmo mraznička. Její obměna však nemusí být jedinou zárukou úspěchu a pozornost byste měli věnovat i dalšímu nakládání s ní. Potenciální úsporu energie lze totiž snížit ještě o mnohem více.
Úspora elektrické energie u chladničky
V první řadě je to umístění lednice. To by mělo být ideálně na chladnějším místě, které samozřejmě nebude v blízkosti jakéhokoliv zdroje tepla, jako jsou klasické radiátory. Optimální vnější teplota pro chladničku je kolem 20 °C. Jakýkoliv stupeň navíc zvyšuje vaše náklady na energie, které se pohybují od cca 6 % za každý bod v plusu.
Úspora elektrické energie u chladničky 1. Pravidelně čistěte vnitřek chladničky s pomocí hadříku namočeného v teplé vodě s malou kapkou mýdla. 2. Udržujte teplotu uvnitř chladničky mezi 3 ºC a 5 ºC. 3. Při nákupu potravin nákupujte chladné jídlo, je lepší potraviny nakupovat chladné, než je dát do chladničky. 4. Při otevírání dveří chladničky minimalizujte dobu otevření dveří a rychle je zavřete. 5. Nepoužívejte často kondenzátor a ventilátor, protože vyžadují více energie. 6. Nezapomeňte změnit filtr chladničky, když je to třeba. 7. Nehromadit potraviny v chladničce, protože to vyžaduje více energie, aby se udržovala správná teplota. 8. Ujistěte se, že chladnička nestojí příliš blízko radiátoru nebo topení. 9. Zaměřte se na spotřebu elektrické energie a zařízení, které máte, jako je kompresor, ventilátor a další.
Dalším faktorem je určitě zaplněnost lednice. S tímto elementem ostatně kalkulujte již při jejím nákupu. Úspora energie, respektive cena elektřiny bude ponížena, pakliže je chladnička alespoň ze 70% plna. Jestliže do ní umístíte jídla méně, přijde na přetřes nárůst elektrické energie.
Úspory energie se odrazují také na základě vnitřní zvolené teploty. Ta by měla v lednici odpovídat hodnotě +5 °C, naopak v mrazáku ideálně kolem –18 °C. Jakékoliv další teplotní výkyvy se projeví opět na celkové spotřebě.
Dbejte však i na tyto praktické pokyny:
- Snažte se dveře lednice otevírat pouze na minimálně dlouhou a potřebnou dobu.
- Vyvarujte se jakékoliv námraze, kterou je třeba odstranit.
- Úspora energie bude o to větší, pokud v lednici nebudou skladovány teplé potraviny.
Ekonomické mytí nádobí
Cena elektřiny může být mnohem menší, pokud se naučíte šetřit také s teplou vodou, jejíž čtvrtina celkového objemu padne právě do prostor kuchyně. A efektivní využívání teplé vody = značné úspory energie.
Ekonomické mytí nádobí je proces, který šetří vodu, energii a čas při mytí nádobí. Tento druh mytí umožňuje dodržování odpovědné spotřebě vody a energie, jenž jsou potřebné pro napuštění, mytí, oplach a sušení našeho nádobí. Mytí nádobí s ekonomickým způsobem vám může pomoci ušetřit peníze za spotřebu vody a energie. Kroky pro ekonomické mytí nádobí 1. Zapněte vodovodní kohoutek před mytím nádobí. 2. Nastavte správnou teplotu na kohoutku a použijte nejméně vody potřebnou pro mytí nádobí. 3. Naplňte mycí nádobu přiměřeným množstvím nádobí a stojanů. 4. Použijte zelené nebo jiné ekologické čisticí prostředky. 5. Vypněte kohoutek po dokončení mytí. 6. Spusťte opláchnutí a sušení nádobí. 7.V forpoušti potíte větší množství kapaliny a utřete a opláchněte ji použitím oplachovacího hadru. 8. Po dokončení mycího cyklu identifikujte a chlapce nádobí přebytečné kapaliny. 9. Hotovo!
I z těchto důvodů je podstatně lepší užívat myčku na nádobí, která je daleko přínosnější, než omývání nádobí pod tekoucí vodou. Oba dva procesy se od sebe mohou lišit v závislosti na množství nádobí hodnotou až 60 %. Stejně tak byste to neměli přehánět s teplotou v myčce nádobí, která by se měla pohybovat kolem 50 °C.
Pakliže disponujete jakoukoliv výhodnou tarifikací elektřiny, nebraňte se samozřejmě ani využívání tohoto spotřebiče v dané hodiny a hlavně v plně obsazené kapacitě.
Elektrická energie v dalších oblastech vaření
Elektrická energie se neustále rozšiřuje do všech oblastí našeho vaření. Elektrické spotřebiče se postupně stávají běžnou potřebou. Přehled jednotlivých zařízení zahrnuje: 1. Elektrické trouby – trouby na elektrický proud jsou běžné a používají se k přípravě obřích porcí. 2. Mikrovlnné trouby – můžete být potraviny použít mikrovlnnou troubu k rychlému vaření potravin a následnému podávání. 3. Šnekové elektrické plotýnky – tyto plotýnky jsou navrženy pro přípravu od vaření po grilování. 4. Elektrické pekárny – tyto pekárny jsou dobré pro ty, kteří chtějí připravit chléb nebo jiné pečené dobroty. 5.Elektrická koláčnice – tyto pomocníci pro pečení vytvoří koláče nebo jiné deserty, které chcete. 6. Elektrické rychlovarné konvice – tyto konvice jsou výhodné pro přípravu rychlého čaje nebo kávy. 7. Fritovací hrnce – fryers jsou perfektní pro smažení různých pokrmů, od slaného po sladké. 8. Crockpoty – tato zařízení jsou skvělá pro pomalé vaření výrazných, zdravých jídel.
Nakonec neopomínejte ani na rychlovarnou desku, kterou je vhodné nahradit jakýkoliv starý sporák nebo obdobné zařízení. Úspory energie přijdou vhod hlavně s indukční deskou, která přináší několik výhod oproti klasické desce.
Již z pohledu vaření, respektive zahřívání pouze dané, kontaktní části nádobí. Pokud navíc zvolíte vaření s poklicí, dopracujete se k velice pozitivním výsledkům – k úspoře až 30 %, stejně, jako je tomu při přípravě pokrmu v tlakovém hrnci.
Budete-li disponovat indukční deskou, nebojte se ji využít i k potřebnému ohřevu vody. Tento provoz je velice rychlý a samozřejmě i ekonomický. V opačném případě použijte rychlovarnou konvici.
Indukční deska cena se může pohybovat v různých cenových kategoriích. Od nejlevnějších, které stojí kolem 900 Kč, až po ty nejdražší, které mohou stát až 20 000 Kč nebo více. Záleží na tom, jaké značky jsou zastoupeny a jaké funkce mají. Většinou dražší desky poskytují širší spektrum funkcí, jako je rychlé ohřev, vyšší úroveň bezpečnosti anebo možnost regulace teploty.
Pokud se naučíte aplikovat některé výše uvedené zvyklosti, máte poměrně výraznou jistotu toho, že se cena elektřiny ve vaší domácnosti může ročně snížit až o několik set korun. Úspora elektrické energie, která je zcela bezpracná a plně ve vaší moci.