Indukční nebo sklokeramická deska – zkušenosti

Indukční deska či sklokeramická deska? Na první pohled vypadají téměř stejně, ale rozdíly v nich jsou velké, a to i co se týče energetické náročnosti.

Níže si více popíšeme možnosti elektrického sporáku, konkrétně indukční a sklokeramické desky. Kromě toho funguje na elektřinu i litinová plotýnka. Nemá vysoké pořizovací náklady, ale pojí se s vyššími náklady na provoz. Má i další nevýhody.

Hlavní z nich je elektrická setrvačnost, což znamená, že se pomaleji zahřívají a dlouho chladne. To není dobré pro energetickou úsporu. Z tohoto důvodu si nebudeme litinovým plotýnkám věnovat podrobně.

Kromě elektrických sporáků rozlišujeme ještě kombinovaná zařízení. Mají plynovou varnou desku a elektrickou troubu.

Princip indukční desky

Indukční vařič představuje moderní varnou desku. Je to elektrotechnické zařízení fungující na principu indukčního ohřevu. Vařič obsahuje cívku z měděného drátu, která je napájená velkým střídavým elektrickým proudem. Díky tomu, že měděný drát je kvalitním elektrickým vodičem, nedochází k tepelným ztrátám.

Při ohřívání v hrncích nedochází k zahřívání desky. Ta je stále chladná. Magnetické pole totiž působí vodivě na dno nádoby a díky tomu se v ní indikují vířivé proudy měnící se v teplo.

Jednotlivé výrobky prodávané na trhu mohou mít různé funkce. Mezi ně patří rozpoznávání velikosti nádobí, automatické nastavení, automatické vypínání, časování, automatický náběh teploty, bezpečnostní dětské pojistky atd. Některé modely mají dotykové ovládání.

Při výběru konkrétní indukční desky by vás mělo zajímat několik parametrů. Kromě ceny a značky to je celkový příkon, rozmístění induktorů, počet a možnosti využití varných zón a délka záruky.

Výhody a nevýhody indukční desky

Mezi hlavní výhody indukční desky patří velmi rychlý ohřev, rovnoměrnost ohřevu a lepší účinnost přenosu tepla. Indukční ohřev sám o sobě žádné teplo negeneruje a lze tak uspořit na ceně za elektřinu. Díky tomu se hodí i do situací, kdy není možné použít standardního ohřevu.

Z dalších výhod indukční desky oceníte snadnější údržbu (dobře se čistí), ale i to, že se jídlo na povrchu desky nepřipaluje. Indukční deska má i své nevýhody. Kromě počáteční investice do vařiče, která není malá, musíte počítat i s náklady na nákup nádobí z magnetických materiálů. Jiné totiž nemůže být používané. Nejlepší je volit nádobí s plochým či sendvičovým dnem.

Nevýhodou je vyšší hlučnost indukčních desek. Nejsou příliš vhodné pro lidi se srdečním stimulátorem. Indukční proudy mohou totiž ohrožovat různou elektroniku.

Princip sklokeramické desky

Sklokeramická deska vychází z principu klasického ohřevu zajištěného elektřinou, jako tomu je u litinové plotýnky. Díky rovnému povrchu je zde minimalizovaná ztráta tepelné energie.

Sklokeramická deska je vybavená topnými spirálami nacházejícími se pod sklokeramickou deskou. Po rozžhavení spirály vyzařuje teplo na dno hrnce.

Deska je vyrobená z odolného materiálu mající extrémní nízkou tepelnou roztažnost, díky které nepraská ani při velkých teplotních rozdílech.

Sklokeramické desky mohou být ovládány mechanicky či dotykově. Některé desky mají další komfortní prvky. Mezi ně patří např. funkce automatického náběhu teploty, digitální ukazatel, časovač, bezpečnostní zámek, ukazatel zbytkového tepla atd.

Výhody a nevýhody sklokeramické desky

Hlavní výhodou sklokeramické desky je úspora elektřiny oproti litinové plotýnce. Je účinná a dosahuje rychle požadované teploty. Sklokeramické desky jsou moderní, snadno se čistí a mají světelnou indikaci zbytkového tepla, díky které uvidíte, zda si stále ještě budete muset dát pozor na horký povrch desky.

Sklokeramické desky jsou rozhodně kvalitnější než elektrické litinové sporáky. Indukční desky však vycházejí ještě z modernější technologie.

Indukční versus sklokeramická deska

Jak jsme si výše popsali, obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Chcete-li uspořit za elektrickou energii a zároveň zvýšit komfort při vaření, je lepší volbou indukční varná deska. Nabízí nejmodernější technologii vaření dostupnou na trhu.

Nevhodná je však pro ty, kteří chtějí ušetřit na počáteční investici. Indukční desky jsou zhruba třikrát dražší než sklokeramické a nemáte-li nádobí s feromagnetickým dnem, budete muset připočítat i peníze na pořízení nového nádobí.

Návratnost této investice záleží na tom, jak často se v dané domácnosti vaří. Pokud třeba v týdnu vaříte minimálně, může pro vás být investice do indukční varné desky zbytečně velká. Počítejte s tím, že i při častém vaření je návratnost peněz až v horizontu let.

 Copyright © 2023 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang