Studentská půjčka

Může se zdát, že studentský život je víceméně snadný. Ne vždy je to ale pravda. V době zdražování potravin, nájmů i energií sahá čím dál více studentů po studentské půjčce. A netýká se to pouze studentů soukromých vysokých škol – i studium na státní škole se může člověku dost prodražit.

Pomůcky do školy, nový počítač, cestování, základní vklad v začátcích podnikání, nebo třeba placený kurz ke studiu. To vše může být pro studenty, kteří ještě nemají stálé zaměstnání, z finančního hlediska problém. A právě pro ně je tu studentská půjčka.

Půjčka pro studenty

Studentská půjčka je v zahraničí vnímána trochu jinak, než v České republice. Na rozdíl od zahraničí se totiž většina českých veřejných vysokých škol neplatí. Naproti tomu například v USA běžně student zaplatí za vysokou školu 5 000 až 60 000 dolarů. Proto zde studentské půjčky mají pokrývat školné.

V naší zemi je definice půjčky pro studenty trochu jiná. Není nijak určeno, na co musí student peníze z půjčky vynaložit. Může si tak koupit třeba nový mobil, nebo zaplatit kauci u svého prvního bytu. Stále častěji jsou také využívány studentské účty. Ty nabízí studentům řadu výhod.

Klasickou půjčku na studium u nás nabízí jen jedna banka. U ní je možnost odkladu splátek jistiny až po skončení školy

Druhy studentských půjček

  1. Účelová studentská půjčka – v Česku méně rozšířená, protože peníze z ní lze využít jen na výdaje spojené se studiem, jako jsou pomůcky do školy, školné, nebo ubytování na koleji
  2. Neúčelová studentská půjčka – více rozšířený typ studentské půjčky, kdy mohou být peníze z ní využity téměř na cokoliv. Student si za ně může koupit třeba nový telefon, nebo cestovat
  3. Kontokorentní úvěry – v Česku asi nejobvyklejší. Jsou poskytovány ke studentským účtům. I v tomto případě je možné peníze využít na cokoliv

Před uzavřením jakékoliv půjčky je dobré se prvně pořádně rozmyslet, jestli je skutečně půjčka nezbytným řešením. Existují půjčky na důležité věci, ale také na věci nedůležité, jako je nákup značkového oblečení, jídlo v luxusní restauraci, nebo třeba drahý dárek pro partnera. Na ty se půjčka rozhodně nevyplácí.

Pokud člověk nemá jistotu, že dokáže půjčku splácet, měl by hledat jiná řešení, jak peníze sehnat. Dobrou alternativou je půjčka od rodiny na smlouvu s nižším úrokem, nebo třeba dlouhodobá brigáda.

Čemu by se studenti rozhodně měli vyhnout, jsou pochybné nebankovní půjčky typu půjček od soukromníků, soukromých půjček na směnku apod.

Bankovní studentská půjčka

V České republice je několik bank, které nabízejí půjčku studentům. To znamená, že je možné odložit splácení jistin až po dostudování vysoké školy a nalezení zaměstnání.

Existuje ale pouze jedna banka, která v České republice nabízí oficiální studentskou půjčku. Jedná se o půjčku Gaudeamus, kterou nabízí Komerční banka.

Nabízí úrokovou sazbu 6,9 %. Studentům střední, vyšší nebo vysoké školy půjčí až 600 000 korun. V průběhu studia není nutné půjčku splácet a nutné je pouze splácet úroky.

Pro získání studentské půjčky Gaudeamus u Komerční banky je nutné mít u této banky účet, studovat v České republice a samozřejmě být starší 18 let. Je nutné také předložit dva doklady totožnosti a průkaz o studiu (většinou kartičku ISIC).

Ostatní banky studentskou půjčku přímo nenabízejí, je tedy nutné se s bankou domluvit individuálně. Jednou z bank u které je možné něco jako studentská půjčka je Česká spořitelna. Půjčka pro studenty od České spořitelny je neúčelová, takže půjčené peníze je možné využít na cokoliv.

Rozsah výše úvěru je od 30 000 do 300 000 Kč. Velmi pružně lze také nastavit dobu splácení, a to od 1 roku do 10 let.

Studentská půjčka nabízí splácení jistin až po dokončení studia.

Půjčka s ručitelem

Banky nabízejí studentům půjčku, do kterých se jako spoludlužníci (neboli ručitelé) zapojí jejich rodiče. Ti prokazují pravidelný příjem, díky čemuž lze půjčku vyřídit. Ručitel pak poskytovateli dluží celou půjčenou částku, stejně jako student.

Kdyby se tedy stalo, že student nebude půjčku splácet, poskytovatel bude peníze vymáhat od ručitelů, v tomto případě od rodičů.

Je zároveň možné si vzít půjčku i bez ručitele. A to v případě, že si student potřebuje půjčit jen menší obnos peněz – v řádu desítek tisíc korun. V takovém případě nemusí student dokazovat svůj pravidelný příjem a není nutné, aby do půjčky vstupovali ručitelé.

Nebankovní půjčka

Půjčky studentům nabízejí také jiné instituce než banky. Jak už název napovídá, nebankovní půjčka je taková, kterou neposkytuje banka, ale jiná instituce, která často nevyžaduje čistý trestní rejstřík, nebo doložení příjmů. Zde jsou některé nebankovní půjčky, které opravdu půjčí.

I ta nejlepší nebankovní půjčka s sebou může nést značná rizika. Proto je třeba se mít na pozoru. Dlužník může mít samozřejmě problém se splácením, ale existují podvodné půjčky, které dokáží člověka dostat do dluhové pasti a hrozí mu díky nim třeba i exekuce.

Existuje také půjčka pro zadlužené. Většinou se jedná o nebankovní instituce, které se snaží pomoct se dostat ze zadlužení lidem, kteří se z nějakého důvodu do zadlužení již dostali.

Je vždy lepší zvážit, jestli je půjčka skutečně nezbytná.

Mikropůjčka pro studenty

Další alternativou klasické studentské půjčce je takzvaná mikropůjčka. Jedná se o drobné úvěry poskytované nebankovními organizacemi. Většinou bývají sjednávány jen na několik týdnů a využívají se na zaplacení účtů a nečekaných výdajů.

Pro mikropůjčky není většinou nutné dokazovat příjem, proto ji nezřídka využívají právě i studenti. Mikropůjčka online je tak často alternativou pro mladé lidi, kteří potřebují malý obnos peněz.

Podobně jsou na tom krátkodobé půjčky. I ty lze většinou rychle vyřídit online během pár minut. Většinou není nutné nikam telefonovat, protože podobné malé půjčky lze vyřídit pouze na webových stránkách nebankovního poskytovatele.

Ty se zobrazí například po zadání klíčových slov jako: online půjčka ihned, krátkodobá půjčka online, mikropůjčka online

Kdo v ČR nabízí studentské půjčky i pro cizince

V České republice neexistuje státem podporovaný systém půjček, ale některé české banky studentské půjčky nabízejí pro české i zahraniční studenty.

Komerční banka (KB)

Komerční banka nabízí i služby pro cizince včetně studentských bankovních účtů a studentských půjček. KB nabízí dva typy studentských půjček: Půjčka Gaudeamus a Mikro Gaudeamus.

Gaudeamus umožňuje získat půjčku ve výši 20 000-600 000 Kč pro studenty vysokých škol a univerzit, kteří mohou peníze použít na cokoli od školného až po školní pomůcky a elektronické přístroje.

Micro Gaudeamus nabízí studentům vysokých škol a univerzit půjčku ve výši 10 000-30 000 Kč. Peníze lze použít na mobilní telefony, tablety, počítače a vzdělávací kurzy.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí studentský účet pro domácí i zahraniční studenty. Banka Raiffeisenbank poskytuje také půjčky od 20 000 Kč do 700 000 Kč.

Československá obchodní banka (ČSOB)

Československá obchodní banka poskytuje své služby všem skupinám klientů včetně anglicky mluvících cizinců. Banka nenabízí specifickou studentskou půjčku, ale půjčku na cokoliv. Banka studentům může půjčit až 800 000 Kč s úrokovou sazbou od 4,9 % p.a.

Unicredit Bank

Unicredit bank nabízí služby také v angličtině. Neexistuje žádná specifická studentská půjčka, ale hodit se může půjčka na cokoli s úrokovou sazbou 3,89 % p.a.

Česká spořitelna

Tato banka je také vstřícná k cizincům a poskytuje studentské účty. Česká spořitelna nenabízí studentskou půjčku, ale může půjčit až 800 000 Kč s úrokovou sazbou od 5,9 % p.a.

Equa bank

Equa bank je další bankou, která nabízí služby pro zahraniční klienty včetně úvěru až do výše 700 000 Kč.

Je v ČR možná půjčka od 15 let?

Jednoduchá odpověď: NENÍ. Zákon v České republice neumožňuje poskytovat půjčku lidem, kteří ještě nedosáhli plnoletosti. Může se ale stát, že některé subjekty půjčku lidem mladším 18 let nabízejí. Je nutno říct, že je to nelegální a často to ústí ve veliké potíže v budoucnu.

Lidé, kteří ještě nejsou dospělí, by se měli zamyslet nad jiným způsobem, jak získat peníze. Možné je požádat o pomoc třeba rodiče, nebo si peníze vydělat na brigádě. Další možností jsou například prospěchová stipendia, která některé školy nabízejí a studentům mohou finančně při škole pomoct.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang