Miminkovský věk – na čem lze ušetřit?

Mít dítě je obrovská zodpovědnost. Každý rodič chce svému poskytnout co nejlepší životní standard a nikdo nechce na dětech šetřit. Dá se však ušetřit, aniž by to malý potomek negativně pocítil. Jak?

Pro mnohé rodiny jsou první roky potomka finančně náročné. Není divu. Rodina přijde o ženin příjem nahrazený mateřskými dávkami, později rodičovským příspěvkem. Rodině se hodí každá koruna navíc, proto hledá způsoby, jak ušetřit v domácnosti.

Narozením miminka rodině ubude příjem a naopak přibydou výdaje související s miminkem. Ještě horší situaci mají matky samoživitelky. Proto je dobré si před pořízením dítěte (je-li plánované) něco našetřit. Šetřit lze i po narození dítěte.

Pro rodiče je nákup vybavení pro své dítě často náročným úkolem. Zejména první nákupy mohou být nesmírně nákladné. Proto je dobré vědět, že v některých případech lze ušetřit.

Níže je uvedeno pár tipů na úspory. Část z nich se opírá o nákupy z druhé ruky. Kde koupit oblečení a zboží pro mimi z druhé ruky?

Oblečení

Spoustu nastávajících maminek nakupuje mnoho oblečení pro novorozence. Není potřeba to přehánět. Novorozenci rychle odrostou a mnohdy se stává, že některé oblečení vůbec nevyužijí.

Je dobré myslet na to, že mnoho lidí v okolí bude chtít rodičům něco při příležitosti narození miminka koupit a někteří volí právě oblečení.

Také se nutně nemusí kupovat oblečení nové, alespoň ne všechno. Právě díky tomu, že novorozenci rychle rostou, nestačí oblečení opotřebovat, a proto nevypadá obnošeně. Výběr je široký. Mnohé maminky prodávají oblečení, když jim dítka odrostou.

Internet je skvělým zdrojem pro nákupy pro děti. Online obchody nabízejí nejen širší výběr, nýbrž také lepší ceny. A také bazary jsou plné oblečení pro děti.

Vhodné je nakupovat oblečení v neutrálních barvách, zvlášť když rodiče plánují další dítě a rádi by oblečení využili i pro něj. Snadněji se také prodává dalším maminkám.

Kočárek

I kočárek se dá koupit z druhé ruky. Tím se ušetří i několik tisíc korun a na kvalitě kočárku to vůbec nemusí být znát. Alespoň pokud si člověk dobře vybere.

Nechce-li rodič během raného dětství dítka kupovat více kočárků, může vybírat z kombinovaných modelů. Používá se od narození do tří let dítěte. Je však potřeba pečlivě zkoumat jeho parametry, především podvozku.

Existují různé kombinace. Některé kombinované kočáry jsou ovšem na úkor pohodlí miminka a mají také vyšší hmotnost. Proto by měli rodiče zvážit, jestli opravdu bude kombinovaný kočárek jejich miminko tím správným řešením.

Hračky

Miminko nepotřebuje mít pokojík přeplněný hračkami. Sice je potřebuje pro svůj správný vývoj, avšak důležité je, aby bylo na co se koukat a aby hračky vydávaly zvuk. Nemusí jít o drahé hračky.

Mnohé dokonce vyrobí rodiče sami. V pozdějším věku po nich bude potomek chtít to, co mají ostatní děti. Měli by tedy využít, že v tomto věku to ještě není.

Pleny

Pleny jsou podstatným výdajem rodinného rozpočtu. I na plenách se však dá ušetřit. I když rozhodně ne tak, že by se dítě přebalovalo méně často, či se používaly ty nejlevnější pleny.

Na druhou stranu není nezbytně nutné používat ty nejdražší. Každý by si měl najít značku, která bude přijatelným kompromisem ceny a kvality.

Dětské pleny jsou také často součástí slevových akcí. Je třeba je sledovat a kupovat pleny do zásoby.

A kdo co nejdříve naučí dítě na nočník, ten ušetří nejvíc. Mnozí rodiče to odkládají, protože je to náročné a vyžaduje to velkou trpělivost ze strany rodičů. Dítko se to však naučit musí a úspora je další motivace proč s tím začít včas.

Strava

Nejjednodušší radou, jak ušetřit na stravě miminka, je co nejdéle kojit. Pokud to z nějakého důvodu nejde, nedá se nic dělat, avšak matky by neměly přestávat kvůli své pohodlnosti.

Kojit by se mělo co nejdéle. Nejenže je mateřské mléko zadarmo, má také všechny potřebné výživné látky a upevňuje citový vztah matky a dítěte.

Pokud už matka nekojí, měla by pro dítě vařit domácí stravu. Je to rozhodně levnější než mu kupovat drahou dětskou stravu ve skleničkách. Jsou způsoby, jak ušetřit na jídle, aniž by se tím snížila kvalita jídla.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang