Co všechno vlastně obsahují parfémy a parfemované vody? 

Co obsahují parfémy, které vydrží celý den, a v parfemovaných vodách, jež vyprchají po čtyřech hodinách, to nenajdete? Nic. Tajemství trvanlivosti všech typů vůní spočívá v koncentraci, ale jednotlivé složky zastoupené uvnitř jsou v zásadě stejné. Pojďme se podívat, o které jde.

Hlava, srdce a základ

Na úvod je jen dobré říci, že všechny vůně – ať už jde o parfémy nebo parfemované vody – se skládají ze tří hlavních komponent: z vrcholové (hlavy), střední (srdce) a základní (základu). 

Hlava je vůně, kterou ucítíte ihned po aplikaci – jsou to obvykle lehké, svěží vůně třeba citrusu či levandule, které však rychle vyprchají. Ihned poté nastupuje srdce parfému. Obvykle jde o květinové nebo ovocné vůně, jako je růže nebo jasmín, jež dodávají parfému hloubku. O výdrž se pak stará základ budovaný nejčastěji ze santalového dřeva nebo vanilky, který dává parfému trvalý charakter.

Přírodní i syntetické esence

Součástí každé komponenty jsou přitom nejrůznější vonné složky neboli esence, které dělají vůni vůní. Mohou být přírodní i syntetické, přičemž přírodní ingredience – získávané destilací či macerací – zahrnují například různé esenciální oleje a extrakty z květů, listů, koření, dřev, pryskyřic a dalších částí rostlin. 

Pokud se však přírodní složky nedají získat eticky udržitelně, mají slabou výdrž nebo jsou příliš vzácné, používají výrobci syntetické složky, které přírodní vůně velmi věrně napodobují, a často dokonce vytvářejí i zcela nové aroma. 

Alkohol a voda: Rozptylovače vůně

Nezanedbatelnou součástí většiny parfémů a parfemovaných vod je alkohol, který slouží jako rozpouštědlo pro aromatické složky a pomáhá vůni lépe se rozptýlit ve vzduchu i na kůži. Existují ale i parfémy bez alkoholu.

Další běžnou složkou je logicky voda, která se používá pro ředění vůně. Právě voda, respektive koncentrace vonných složek, v konečném důsledku odlišuje parfémy od parfemovaných a toaletních vod. 

Aby se totiž vůně mohla nazývat parfémem, musí obsahovat 15–30 % vonných složek. V případě parfemované vody je to 8–15 % a toaletní vody pak definuje 4–8% koncentrace vonných složek. 

Box:

  • Parfém (Extrait de Parfum): 15–30 % vonných složek
  • Parfémovaná voda (Eau de Parfum): 8–15 % vonných složek
  • Toaletní voda (Eau de Toilette): 4–8 % vonných složek
  • Kolínská voda (Eau de Cologne): 3–5 % vonných složek 

Konzervanty a stabilizátory

Právě podíl vody ovlivňuje výdrž vůně, kterou lze podpořit i nejrůznějšími konzervanty a stabilizátory, jež ji chrání před nežádoucími účinky vzduchu, tepla a světla – tedy přirozenými nepřáteli každého parfému. Ale stejně jako v případě alkoholu i u nich platí, že přírodní parfémy se i bez těchto chemických látek obejdou.

Zdroj foto: Pixel-Shot / Adobestock.com

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang