Jak se bude vyvíjet cena plynu v roce 2023?

V roce 2023 se rovněž počítá se zvyšováním cen plynu. Vláda rozhodla o zmrazení cen plynu pro domácnosti i firmy. Kolik za plyn v roce 2023 zaplatíme?

Kolik bude stát plyn v roce 2023?

S přesností se vývoj cen plynu nedá odhadnout. Není možné říci dopředu, za jakou cenu budou dodavatelé plyn nakupovat. Je však jisté, že jsou na další sezónu obchodníci s touto komoditou připraveni.

Cena plynu byla vládou zastropována na částku 3 025 Kč za MWh (3,025 Kč za kWh) včetně DPH. Stálý měsíční výdaj za dodávku plynu je stanoven ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc. V případě fixace nad úroveň tohoto stropu dojde ke snížení ceny klientovi na úroveň tohoto vládního zastropování.

V případě, že jste klient, který nemá fixovanou cenu plynu, dočkáte se změny ceny plynu nejpozději na přelomu roku. Bez zastropování by ceny plynu pro koncové spotřebitele rostly vesele dál a to o desítky procent.

Zastropování cen bude platné pro celý rok 2023, s tím, že je možné vládní nařízení prodloužit na potřebnou dobu. Zastropování cen plynu se týká jak domácností, tak malých a středních podniků do 250 zaměstnanců, jejichž obrat je maximálně 1,25 mld korun a s roční spotřebou plynu do 4 200 MWh.

Toto nařízení je platné i pro teplárny. Náklady na pomoc s drahými energiemi budou hrazeny z dividend ČEZ a dále z výběru mimořádné daně z neočekávaných zisků, tzv. Windfall tax.

Tipy jak ušetřit plyn v roce 2023

Úsporné a efektivní využití plynu je nejjednodušší způsob, jak chránit jak svůj domácí rozpočet, tak životní prostředí. Každý z nás může mít nižší poplatky za plyn a to nejen díky zastropování. Stačí si zapamatovat pár tipů a vaše účty mohou být mnohem nižší.

Udržujte konstatnní pokojovou teplotu

Přehřívání místností není zdraví prospěšné a navíc generuje vyšší náklady na vytápění. Snížením teploty v místnosti o pouhý jeden stupeň můžete ušetřit asi 5-6 % energie na vytápění. V místnosti, kde trávíte hodně času, nastavte teplotu na 20-22 °C, v ložnici 17-18 °C a v koupelně 22-24 °C.

Upravte radiátory tak, aby nezpůsobovaly příliš velké ochlazování nebo přehřívání místností. Pokud v bytě přes den nejste, stáhněte radiátory na minimum, teplotu udržujte o něco nižší, ale neochlazujte místnosti nadměrně.

Pro další snížení nákladů na vytápění instalujte mezi stěnu a radiátor clony odrážející teplo, díky kterým ušetříte až 3-4 % nákladů na vytápění. Další výhodou použití zástěn je jejich nízká cena a snadná instalace.

Naučte se správnému větrání

V zimě se také postarejte o větrání a cirkulaci vzduchu. Udělejte to však jinak než v létě, abyste místnost příliš neochladili a neztratili teplo. Vyvětrejte častěji, ale jen na pár minut a při plně otevřeném okně. K zajištění čerstvého vzduchu bez zbytečného ochlazování bytu vám postačí 5-10 minut.

Při větrání vypněte radiátory. Pokud svítí slunce, pusťte sluneční paprsky do bytu. Po setmění zase nezapomeňte na zakrytí oken (rolety, žaluzie, závěsy), což vám umožní snížit tepelné ztráty.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang