Co si pořídit do opravdu bezpečné domácí dílny?

Ať už jste hobby nebo profi kutil, který má svou dílnu doma, přemýšlet byste při jejím vybavování měli především na její bezpečností. Ochrana života a zdraví je přeci jen při práci s nářadím tím nejdůležitějším. Na co byste tedy neměli zapomenout?

Dostatek světla je základ

Ať už pracujete se dřevem, elektronikou či jinými materiály, na práci je potřeba vždy pořádně vidět. Kromě dostatečného zdroje přirozeného světla je pak potřeba i centralizované osvětlení, které nahradí přirozené světlo ve večerních a nočních hodinách, ale i osvětlení, které bude flexibilní. Jen tak budete moci nasměrovat světelný kužel na plochu, kde budete aktuálně pracovat.

Podlaha by měla být protiskluzná

V praxi se často zapomíná na vhodnou úpravu podlahy. Ta by měla být nejen jednoduše udržovatelná, ale především protiskluzná. Nejen při práci s elektrickým nářadím by mohlo být jinak nevinné uklouznutí fatální.

Žádný prostor není nafukovací

Než se pustíte do pořizování vybavení, pečlivě si promyslete, čím chcete, aby vaše dílna disponovala a zkuste si prostor rozvrhnout. Pracovní část by měla být v jedné části dílny a měla by být uspořádána tak, abyste nemuseli od práce odbíhat nebo se přesouvat. Úložná část tvořená regály a organizéry by pak měla být oddělena nejen vizuálně. Pokud vám zbyde místo, můžete se zamyslet i nad odpočinkovou částí, kde si v klidu vypijete třeba šálek kávy.

Pozor na správnou elektro a vodoinstalaci

Aby byla dílna opravdu bezpečná je potřeba věnovat patřičnou pozornost připojení k inženýrským sítím jako je voda, elektřina a případně plyn na vytápění. Co vše budete ve finále potřebovat je závislé především na čase, který budete chtít v dílně trávit.

Základem je samozřejmě elektřina, a to nejen v ohledu na nutnost dostatečného osvětlení dílny, ale i samotného užívání nářadí. Pokud nepatříte mezi profi elektrikáře je více než vhodné tento úkol svěřit specialistům.

Jestliže však nemůžete čekat, než budou mít na váš projekt čas můžete využít pro práci v dílně i elektrocentrálu. Tu si dnes navíc nemusíte hned pořizovat, ale třeba si ji jen pronajmout do doby, než bude ve vaší dílně elektřina zapojena. Široký sortiment nabízí třeba půjčovna elektrocentrál od Boels, vy si tak můžete vybrat model a výkon, který bude nejlépe odpovídat vaším potřebám.

Dílna by měla být jednoduše větratelná

Zejména v případech, že budete v dílně používat různé chemikálie, ať už se jedná třeba o běžné barvy a laky, je nutné, aby byla dílna jednoduše větratelná. Navíc při práci s řadou materiálů dochází k vysoce zvýšené prašnosti, což také dýchacím cestám či očím neprospívá. Kromě toho může být v dílně v letních měsících horko a dusno, což také není bez možnosti větrání pro práci s nářadím zrovna vhodné.

Nezapomeňte na ochranné pomůcky a lékárničku

Kromě všech výše uvedených opatření nezapomeňte na používání vhodných ochranných pomůcek jako jsou rukavice, ochranné brýle, vhodná pracovní obuv s kovovou špičkou, případně pak i helma. I když učiníte vše výše zmíněné nezapomeňte mít po ruce prakticky vybavenou lékárničku a telefon pro přivolání pomoci. Přeci jen i při vysoké opatrnosti se nehody stávají a je lepší být připraven než nemile zaskočen.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang