Zakládaní vlastního kompostu

Využíváte na kompostování svůj vlastní kompost? Pokud máte svou zahradu, je to pravděpodobné, ale možná o něm teprve nyní uvažujete. Jak si založit kompost?

Nezdá se to, ale podzim se blíží. Příhodná doba na zpracování zahradního odpadu pomocí kompostu. Kompost představuje organický prostředek pro zlepšení kvality půdy. Vzniká rozkládáním organické hmoty, čemuž dopomáhají živé organismy – řasy, kvasinky, houby, bakterie, červi atd.

Kompost vzniká z rostlin, plevelu, ale i rozmanitého kuchyňského odpadu. Důležité je, aby zbytky byly rozložitelné. Kromě malopěstitelských kompostů rozlišujeme ještě komposty vzniklé průmyslovou výrobou.

Kompost se skládá z organických materiálů, jako je listí, tráva, odpadky z kuchyně, sláma, střevíčky, rajčata, brambory, kávové sedliny atd. Tyto materiály se smíchají a podrobují zvýšenému tlaku a teplotě v procesu kompostování. Kompost obsahuje také mikroorganismy, které pomáhají rozkládat tyto materiály tím, že se živí a množí se.

Při používání kompost budou vaše rostliny, zelenina, trávník a další plodiny, které pěstujete, mít dostatek živin, což poznáte na hojnější úrodě. Výhodou vlastního kompostu je, že budete moci využít i kuchyňské zbytky, které by jinak skončily v odpadu. Tím ušetříte místo v popelnice a šetrné je to také vůči kanalizaci a samozřejmě i k životnímu prostředí.

Jak založit kompost

Rozhodli jste se založit vlastní kompost? Pojďme si alespoň zjednodušeně říci jak na to. Důležité je vybrat si vhodné místo pro něj. Pro tyto účely si vyberte nějaké místo v polostínu, nejlépe pod stromem. Kdyby byl na přímém slunci, docházelo by k jeho vysušování. Snažte se také o umístění někam, kde nebude působit rušivým dojmem. Není zrovna pěkným prvkem zahrady.

1. Vyberte si místo pro kompost. Mělo by se nacházet na vzdálenost několika metrů od místnosti, abyste mohli zaručit, že nemá žádnou nepříjemnou vůni. 2. Vyčistěte a odstraňte všechny plevele a kameny z vybrané oblasti. Budete potřebovat rovnou plochu pozemku pro postavení hromady kompostu. 3. Vyberte kontejnery, které budete používat pro kompostování. Je důležité vybrat takové, které jsou dostatečně velké na to, aby byly schopné vejít všechny potřebné materiály. 4. Naplňte nádoby bioodpadem, jako jsou kůry listí, kůra stromů a tráva. 5. Přidejte trochu hnůj nebo rašelinu do kompostu a zředte je kvalitní kvalitní orgánovou hmotou, jako je sutina nebo ječmen. 6. Otočte kompostovací směs týdně, abyste mohli veškeré živiny provádět lépe. 7. Rychle a správně smíchejte všechny složky kompostu. 8. Vyčkejte, než proces kompostování dokončíte. V závislosti na skladbě vaší směsi může trvat až několik měsíců. 9. Jakmile se kompost úplně rozloží, můžete jej začít používat jako hnojivo, a používat jej k pokrytí veškerého vašeho trávníku nebo ke kypření zahradních postelí.

Dříve lidé kompostovali tak, že si sami vytvořili hromadu v nějakém koutě své zahrady. Dnes už většina lidé pro tyto účely volí kompostér. Kompostéry jsou rozmanité. Liší se materiálem (dřevěný, drátěný, plastový), ale i velikostí. Můžete si ho koupit, ale i vyrobit sami.

Kompostéry jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat nepotřebný kuchyňský odpad a vytvářet si vlastní kompost. Kompostér je v podstatě nádoba, která drží organickou hmotu, kterou lze kompostovat. Kompostéry jsou obvykle vyrobeny z odolných plastů, některé jsou navíc opatřeny dalšími funkcemi, jako je ochranná vrstva pro omezení hmyzího napadení. Kompostér může být umístěn na venkovní zahradě, nebo.v interiéru, nebo na setřelených místech. Může to být velká nádoba, plastový kontejner, zahradní drůbe, nebo dokonce starý kuchyňský dřez provizorně přeměněný na kompostér. Jeho vnitřní prostor by měl být dostatečně velký a těsný, aby chránil hmotu před deštěm a ptáky a kompostování bylo co možná nejefektivnější. Kompostéry lze pořídit v některých prodejnách s outdoorovým vybavením nebo online.

Kompostovací silo

Kompostovací silo je propracovanější variantou klasického kompostování na otevřené hromadě. Silo totiž nemá víko ani dno, protože potřebuje volný styk s půdou a přístup mikroorganismů, červů a žížal, které jsou při procesu kompostování nezbytné. Velké otvory po všech stranách zajišťují přístup vzduchu i odvětrávání.

Kompostovací silo je konstrukčně velmi jednoduše zpracováno, proto si jej zvládnete vyrobit i sami doma. Nejlepší variantou je v tomto případě silo ze dřeva, kdy budete potřebovat dřevěná prkna nebo palety. Musíte však počítat s nízkou životností, jelikož bude dřevo vystaveno působení vlivů počasí.

Na trhu kromě dřevěných kompostovacích sil najdete nejčastěji plastová nebo také plechová

Výhody kompostovacího sila:

Kompostování zeleného odpadu ze zahrady
+ Kompost má jasné hranice
+ Přizpůsobení vzhledu i počtu komor
+ Přizpůsobení potřebné velikosti, kapacity

Nevýhody kompostovacího sila:

– Provzdušňování převážně ručním přehazováním
– Možná přítomnost hlodavců
– Omezeno ročním obdobím
– Vhodný na větší zahrady

Plastový kompostér s víkem

Plastové uzavřené kompostéry mají víko, z toho důvodu je proces vytváření vlastního kompostu rychlejší. Víko zároveň zabraňuje šíření zápachu i hmyzu. Dno je však stále otevřené, aby byl kompost ve styku k půdou. Tyto kompostéry jsou také navrženy tak, aby jste do nich mohli biologický materiál snadno doplňovat (právě přes vrchní víko) a zároveň hotový kompost vybírat (přes dvířka ve spodní části kompostéru). Kompostéry jsou navíc vybaveny promyšleným systémem provzdušňovacích otvorů, což taktéž urychluje rozklad odpadu. 

V naší nabídce plastových kompostérů najdete celé množství kapacitních variant (od 400 do 1 200 litrů), a to i včetně vícekomorových.

Výhody plastového kompostéru s víkem:

Tmavý plast usnadňuje lepší prohřátí
Provzdušňování systémem otvorů
Kompostování zeleně ze zahrady
Přijatelný vzhled kompostu
Nízká cena 

Nevýhody plastového kompostéru s víkem: 

 Náročnější ruční vyprazdňování lopatkou
 Přítomnost hlodavců – podhrabáním
 Náročné překopání kompostu
 Omezeno ročním obdobím

Rotační (otočný) kompostér

Další možností jak kompostovat, je za pomoci otočného (rotačního) kompostéru. Na rozdíl od pevně stojících jsou ty rotační vyráběné v menších velikostech a také jejich cena je vyšší. Jejich významnou předností je však snadné „přehazování“, což přispívá k rychlejší tvorbě a vyšší kvalitě kompostu. Další výhodou je jednoduché přemisťování kompostéru, některé modely jsou dokonce  pro tento účel vybaveny kolečky.

Výhody rotačního kompostéru: 

Jednoduché provzdušňování – snadnou rotací
Vyprazdňování (otočením do přistaveného kolečka)
Odolný vůči hlodavcům
Dobře využitelný v menších i vnitřních prostorách

Nevýhody rotačního kompostéru:

– Často nebývá zateplený – chybí energie z půdy
– Absence přirozeného kompostování – žížaly aj.
– Menší kapacita
– Vyšší cena

Kompostéry doby

Kompostovat můžete i v případě, že bydlíte v bytě a nemáte zahradu. I v bytě totiž vzniká velké množství odpadu, který se hodí do kompostu – ať už v kuchyni při vaření nebo při pěstování pokojových rostlin. V dnešní době si můžete pořídit např. tzv. vermikompostér nebo kompostér Bokashi. Ty jsou pro domácnost speciálně vytvořené a navíc vynikají skvělým designem.

Bytový kompostér lze umístit takřka kamkoliv, kde se pohybuje teplota okolo 18 °C. Vhodným místem tak může být přímo vaše kuchyně či balkon. Při dodržování správných zásad tohoto typu kompostování se nemusíte obávat ani případného zápachu.

Jaký je rozdíl mezi vermikompostérem a kompostérem Bokashi?
Ve vermikompostéru probíhá kompostování za pomocí kalifornských žížal (ty nejsou totožné, jako žížaly hnojní venku na záhonech). V Bokashi kompostéru naopak probíhá proces fermentování bioodpadu – z toho důvodu se odpad v Bokashi musí prosypávat směsí, která obsahuje speciální mikroorganismy. Z tohoto důvodu je kompostování v Bokashi nádobě jednodušší, vermikompostér vyžaduje kvůli žížalám více pozornosti. Další rozdílem je také to, že do vermikompostéru patří pouze zbytky rostlinného původu, do Bokashi můžete házet zbytky rostinného i živočišného původu.

V bytových kompostérech vznikají hned dva druhy užitečného materiálu pro pěstování – jednak samotný kompost, pak také žížalí čaj (ve vermikompostéru) nebo Bokashi džus (v kompostéru Bokashi), který je velmi bohatý na živiny a naředěný jej využijete při zalévání jako hnojivo. 

Bytové kompostéry můžou být „hračkou“ také pro vaše ratolesti. Kromě toho, že je pravidelným kompostováním na chvíli zabavíte, je tím i vzděláváte. Pokud vás či vaše děti začne domácí kompostování časem více bavit, je možné si většinu vermikompostérů zvětšovat přikupováním jednotlivých pater.

Výhody bytového kompostéru:

Luxusní a moderní design
Snadná manipulace
Systém vnitřního provzdušňování
Jednoduché vyprazdňování
Celoroční kompostování

Nevýhody bytového kompostéru:

– Vhodné takřka pouze pro domácí kompostování
– Výrazně nižší kapacita – patro nejčastěji 10-20 l
– Vyšší cena

Kromě výše uvedených typů kompostérů se můžete setkat také s komunitními kompostéry. Jejich účelem je kompostování větším počtem osob, které se pak o výsledný kompost dělí.

jaké materiály patří do kompostu?

Tato otázka je velmi široká a závisí na místních podmínkách. Většina odpadů rostlinného původu je vhodná pro kompostování, včetně zbytků zeleniny, semínek, stonků, listů nebo trávníků. Také jablka, hrušky, pomeranče, lusky, pižma, citrony, kůra z banánu atd. mohou být přidány do kompostu. Dřevní odpad může také dobře kompostovat, stejně jako staré textilie a papírové výrobky, jako jsou krabice, noviny a kuchyňský papír. Také měkké stříbro je vhodné pro kompost, ale pergamen, plast nebo jiné plasty (popelnice) nikoli.

Při zakládání kompostu prokládejte tzv. hnědou vrstvu odpadu se zelenou. Začněte hnědou vrstvou, která je tvořená suchými listy, kúrou, rozdrcenými větvičkami, piliny atd. Zelená vrstva je z ovoce, zeleniny, močůvky, hnoje, kávového lógru atd. Zelena vrstva by měla být v menší míře než hnědá. Zhruba v poměru 1:3. Zelenou a hnědou vrstvu prokládejte ještě zeminou.

 Copyright © 2023 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang