Nájem, nebo vlastní bydlení? Jak je to v roce 2023

Otázka bydlení je obzvlášť v dnešní době mimořádně ošemetná. Téměř každý člověk, který uvažuje o bydlení, si položí otázku: Nájem nebo vlastní bydlení? V mnoha ohledech je to většinou stejně jen otázka peněz, ale existují i další pohledy, nad kterými by se měl člověk zamyslet. Doufáme, že vám tento článek dodá další úhel pohledu při rozhodování se o vlastní budoucnosti.

Pohled investora a pohled člena rodiny

Existuje mnoho pouček od nejrůznějších odborníků, kteří radí, kdy je lepší byt nebo dům koupit a kdy nikoliv. Kdyby záleželo pouze na tom, bylo by vše jednodušší. Faktem však je, že možnost rozhodovat podle výše ročního nájemného v porovnání s tržní cenou nemovitosti, má dnes velmi málo lidí. A těmi lidmi jsou většinou investoři, kteří neřeší budoucnost a doslova existenční otázky života. 

Musíme zvážit pohled normálního mladého páru, kteří plánují rodinu, a uvažují, jak a kde budou bydlet. To je totiž v současné době jedním z nejpalčivějších témat, které trápí mnoho mladých lidí. Nejen bydlení v Praze už je díky zvýšení nájmu velmi nákladnou záležitostí.

Výhody dlouhodobého pronájmu

V České republice se bydlení v nájmu zrovna moc nenosí. Ještě z dob minulých panuje mezi Čechy přežitek, že vlastní bydlení je jediná rozumná forma bydlení a dlouhodobý pronájem je rizikový. Do určité míry je to pravda – není nad vlastní byt nebo dům. Pojďme se však podívat na to, v jakých případech může být pronájem lepší volbou:

  • Nezávislost – Bydlení v nájmu dodává lidem velkou míru svobody. Nejen že nemají skoro žádné starosti s údržbou či rekonstrukcí, ale navíc pokud majitel nebude chtít investovat do oprav, mohou se jednoduše přestěhovat jinam.
  • Flexibilita – Bydlení v nájmu může být obzvlášť zajímavé pro mladé lidi, kteří si nechávají otevřenou budoucnost. V průběhu let jim pak nic nebrání ve stěhování do zahraničí nebo na druhý konec ČR.
  • Možnost investovat naspořené peníze – Měsíční nájem je zpravidla nižší než měsíční splátka hypotéky na danou nemovitost. Zbývající peníze pak můžete investovat zhodnotit.

Tip: V poslední době se víc a víc rozmáhá pomyslný kompromis mezi nájmem a vlastním bydlení ー družstevní byt.

Výhody nákupu bytu nebo domu

Výhody vlastního bydlení mohou být pro mnoho lidí jasné, nicméně pojdme si je shrnout: 

  • Úroky z hypotečního úvěru – Úroky je možné odečíst od daňového základu, což vám umožní každý rok snížit daně.
  • Investice do vlastního – Ačkoli jsou počáteční náklady spojené s nákupem nemovitosti vyšší, s vaší nemovitostí můžete nakládat dle vlastního uvážení. Peníze za nájem dáváte cizím lidem a už nikdy je neuvidíte.
  • Nemovitost jako uchovatel hodnoty – Vlastní nemovitost můžete kdykoliv prodat nebo třeba pronajmout a tím získat dodatečný pasivní příjem, a to i v případě, že je na nemovitost vzata hypotéka.

Hypotéka v roce 2023

Pro většinu lidí je v dnešní době jedinou možností koupě nemovitosti hypotéka. V průběhu posledních let v souvislosti s několika ekonomickými událostmi ve světě, se s úrokovými sazbami děly divy. Mnoho lidí hned od začátku tuto možnost zavrhlo a přestalo sledovat vývoj. V současné době se průměrná sazba hypoték drží okolo cca 6 %. Pokud o hypotéku žádáte do 36 let, výše hypotéky nesmí překročit 9,5 násobek ročního čistého příjmu. Výše úvěru nesmí překročit 90 % z hodnoty nemovitosti, kterou dáváte bance do zástavy a pokud nemáte jinou nemovitost do zástavy, než tu kterou pořizujete, musíte mít vlastní úspory ve výši alespoň 10 %.

Zdroj foto: 2x freepik.com

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang